Veel Ziektes zijn geen Ziektes

Er is al heel lang een trend gaande in de geneeskunde om de definitie van ziektes steeds verder uit te breiden. Afwijkingen die nooit zou uitgroeien tot een gevaar of levens bedreiging voor de patiënt, worden vaak toch behandelt met medicijnen of operaties. Het lichaam is een levend geheel wat de ene keer goed en een andere keer minder goed functioneert. De tijden waarop het minder goed functioneert leveren ongemak op, en dit ongemak wordt al snel benoemd als ziekte en als zodanig behandeld.
Er zijn talloze voorbeelden zoals de metingen van botdichtheid bij vrouwen in de menopauze, de t-score. De gemiddelde t- score wordt gesteld op nul. Deze score is gebaseerd op gezonde vrouw van ver voor de menopauze. Elke oudere vrouw heeft er zou waarschijnlijk een negatieve score. Deze negatieve score betekent dat de vrouwen in kwestie botontkalking heeft het risico loopt op botbreuken. Met het vorderen van de leeftijd worden de botten sowieso dunner  en dit is niet per se een probleem. Door het echter te benoemen als osteoporose, kunnen medicijnen voorgeschreven worden waaraan verdiend kan.
Hetzelfde is gebeurd met cholesterolwaardes en hartproblemen. Door de cholesterolwaarden’s aanscherpen te samen met de grens waarop hoge bloeddruk gevaarlijk zou kunnen zijn, deze is ook verlaagd, ontstond er een grote groep van tientallen miljoenen mensen die in aanmerking kwam voor cholesterolverlagers. Deze medicijnen geven bijwerkingen, en zijn vaak nauwelijks effect. Een lichte verhoging van de cholesterol is totaal niet gevaarlijk.
Bijna nog schokkender is over diagnostiek van borstkanker. Tussen 25 en 55% van alle vrouwen die na een mammogram de uitslag hebben gekregen dat ze borstkanker zouden hebben, heeft helemaal geen borstkanker. Wel is er een verdikking in de borst, echter deze verdikkingen leiden maar 10% van de gevallen tot kanker. Niettemin herkennen maar weinig oncologen dat deze goedaardige knobbels ongevaarlijk zijn. Ze schrijven en behandelings protocol voor, soms met de verwijdering van de borst als gevolg, zonder dat er sprake is van kanker.

Mammografie bedoeld om borstkanker in een vroeg stadium op te sporen, geeft 10 valse signalen op een goede. De toename van borstkanker in de laatste 20 jaar is dan ook volledig toe te schrijven aan overdiagnostiek. Dit is de uitkomst van een Noors onderzoek van het instituut van volksgezondheid. Zij vergeleken de kankercijfers van de jaren 91-2009 en daarbij bleek dat in de groep van 40-50 jaar de diagnose hetzelfde bleef terwijl in de groep boven de 50 het aantal borstkankergevallen eens scherp steeg omdat er standaard bevolkingsonderzoek was ingevoerd voor vrouwen boven de 50.
Ondanks de toenamediagnoses met de daaropvolgende behandeling, is het aantal vrouwen dat aan de ziekte overlijden afgelopen 30 jaar gelijk gebleven. In 1975 stierven er 27 vrouw bij 100.000 aan deze vorm van kanker. In 2005 waren dat de 25 per 100.000. In hetzelfdetijdsperiode was het aantal nieuwe diagnoses 75% hoger van 100 per 100.000, steeg het aantal 175 per 100.000.Kanker is een gevreesde ziekte die echter niet altijd agressief hoeft te verlopen. Borstkanker lijkt een cyclus te hebben van zes jaar na het einde daarvan verdwijnt hij de kanker vaak spontaan. Onderzoekers ontdekten dit bij de voortgang van kanker bij Noorse vrouwen, daaruit bleek dat een groep vrouwen die wel de diagnose kanker kregen maar  geen behandeling ondergingen na een aantal jaren toch in leven was een kanker totaal was verdwenen.
Nog een voorbeeld is ADHD, deze aandoening aandachtsstoornis is geen echte diagnose. Wangedrag en ondeugendheid van kinderen, zo werd het in vorige generaties genoemd, heet nu een ziekte en deze ziekte moet krachtige medicijnen bestreden worden. Deze medicijnen heb allerlei vervelende bijwerkingen en effect op de hersenen van kinderen en doet totaal niets aan de oorzaak van het drukke gedrag. Het belangrijkste punt is natuurlijk dat de drukke gedrag helemaal geen ziekte is die behandeld moeten worden. Er zijn allerlei onderzoeken waaruit blijkt dat veranderde voedingsgewoontes, veel beter effect hebben.

2 Replies to “Veel Ziektes zijn geen Ziektes”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *