Gezond Brein net zo Belangrijk als Gezond Lichaam

Een gezond brein is net zo belangrijk als een goede fysieke gesteldheid.
Tegenwoordig is fysieke gezondheid een onderwerp wat steeds belangrijker wordt en waar mensen zich steeds meer bewust van worden met slogans als ‘meer bewegen’ en ‘eet gezonder’.Het idee dat men actief iets kan doe om het brein gezond te houden is nog nauwelijks bekend.Het brein gezond houden heeft zowel op de psychische gesteldheid betrekking als ook op drank en voeding en levenswijze die daar ook direct op van invloed zijn.
Volgens Neuropsycholoog Barbara Sahakian van de Britse Cambridge University is dit een thema wat belangrijker gaat worden, kondigde ze vandaag aan op het jaarlijkse congres van de American Association for Advancement of Science (AAAS).
We gaan er volgens de neuropsycholoog van uit dat het wel snor zit met onze geestelijke gesteldheid, maar vaak is dat helemaal niet zo. Het aantal mensen met depressies, dwang verschijnselen, angsten, fobieën, ADHD en Add neemt toe.Het daarom heel belangrijk om te zorgen voor onze geestelijke gesteldheid en om onze hersens ook fit te houden.

 Aandoeningen
Te allen tijde lijdt een op de vier volwassenen aan een psychische aandoening.Psychische aandoeningen zijn in landen als de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Canada de hoofdoorzaak van invaliditeit.
Angststoornissen en depressie zijn de meest voorkomende kwalen.
Sahakian pleit ervoor dat mensen beter letten op hun geestelijke gezondheid. Het probleem is dat de meeste mensen geen idee hebben hoe ze hun psychische conditie kunnen verbeteren.Je kunt het vergelijken opnemen van de hartslag tijdens het joggen. Je houdt de hartslag bij om te voorkomen dat je over de grens gaat. Dat zou je ook met je geestelijke conditie moeten doen. De meeste mensen wachten te lang met het zoeken van hulp, waardoor de conditie steeds moeilijker te behandelen is.
 Oefening en bewustwording
Mentale en fysieke gezondheid sluiten elkaar niet uit, ze zijn zelfs onlosmakelijk met elkaar verbonden. Fysieke oefening is goed voor cognitie, stemming en lichamelijke gezondheid en geestelijke gezondheid. Geestelijke gesteldheid oefenen kan gedurende het hele leven door oefening en leren.
Innovatie en technologie kunnen zeker bijdragen aan onze geestelijke gesteldheid: van nieuwe behandelingen met steeds beter wordende medicijnen tot het spelen van games op tablets en mobiele telefoons, zijn maar minimale invloeden. Het bewustzijn groeit dat je door aandacht te hebben voor eigen denken en voelen je er ook meer greep op krijgt. Maar ook voeding, relaties en levensstijl zijn van directe invloed op de geestelijke gesteldheid van de persoon.
 Alzheimer
Het belangrijkste is echter wel het vroeg vaststellen van problemen met het brein. Tijdig ingrijpen bij patiënten met Alzheimer zou de gemeenschap in het Verenigd Koninkrijk bijvoorbeeld een kleine 8000 Britse Pond (zo’n 9000 Euro) per persoon schelen, waarvan zo’n 3600 Pond indirecte kosten.
Sahakian besluit haar verhaal met de hoop dat de gemeenschap in de nabije toekomst anders zal aankijken tegen een goede geestesgesteldheid en dat het uiteindelijk zal leiden tot preventie van veelvoorkomende psychische aandoeningen.
Van Alzheimer wordt steeds meer bekend. Daaronder wordt langzaam duidelijk dat ook hier levensstijl en voeding een invloed heeft op het ontstaan en de ontwikkeling van de ziekte. Precieze oorzaken zijn nog niet bekend maar wel factoren die een rol spelen. Zo lijkt beweging, en gezonde verse voeding met veel groente en fruit een positief beschermend effect te hebben tegen deze ziekte.
Door gedurende het leven, problemen die men tegenkomt aan te pakken, er hulp voor te vragen of door middel van cursussen er zelf mee aan de slag te gaan is belangrijk. Net als aandacht voor levensstijl en voeding.

One Reply to “Gezond Brein net zo Belangrijk als Gezond Lichaam”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *