Zout Goed voor Je

Zout effect op bloeddruk en hart
Uit onderzoek gepubliceerd in mei van dit jaar van Journal of American Medical Association, blijkt dat lage zout waarden in het bloed, hoge bloeddruk niet kunnen voorkomen, en zelfs hartinfarcten doen toenemen.Deze bevindingen zijn tegengesteld aan wat de medici tot nu toe aanbevolen.
Het onderzoek is gedaan met 3600 Europeanen van middelbare leeftijd over een periode van ongeveer acht jaar. De onderzoekers vonden een omgekeerde relatie tussen het zoutgehalte en het overlijden als gevolg van hartziektes. Degene die het minst zout aten hadden de allergrootste kans om te overlijden aan hartziektes, terwijl degenen die het meest zout aten de minste kans hadden op overlijden aan hartziektes.Ook bleek dat degenen die veel zout aten een nauwelijks hogere bloeddruk hadden dan degenen die weinig zout aten.
Het onderzoek wordt enigszins bekritiseerd omdat de mensen waarmee het onderzoek werd gedaan, in het begin van het onderzoek gezond waren. Maar er is meer bekend over zout, onder andere dat ratten meer plezier hadden wanneer ze meer zout kregen. Tekort aan zout leidt tot vergelijkbare symptomen als depressie.

Ons lichaam lijkt vrolijk te worden van zout. Het lijkt er op dat je  zoveel zout kunt eten als je wilt. De  gevaren die je aan leken te zitten lijken, aangetoond  door het bovenstaande onderzoek, niet aanwezig, maar ik denk je het verstandig moet gebruiken. Zout is natriumchloride, het is één van de vele mineralen die we nodig hebben. Wanneer te veel van het ene mineraal binnen krijgen, dan verstoort dat de onderlinge verhouding van de mineralen. Wanneer bijvoorbeeld teveel natrium binnen krijgt dan verslechtert de balans met de kalium. Kalium is van groot belang voor het functioneren van het zenuwstelsel. Kalium zit vooral in fruit.
Met zout is het net als met veel van de voeding in de supermarkt, het is bewerkt. Alle mineralen die er van nature in zitten zijn er uit gehaald. Neem daarom natuurlijk zeezout daarin zitten daar veel meer mineralen  dan alleen maar natrium, waardoor het veel gezonder is en het risico op een onbalans van mineralen in het lichaam wordt verminderd.
 De conclusie uit het onderzoek moet daarom denk ik zijn, dat het geen zin heeft om zoutconsumptie te verminderen. De voorzichtige conclusie lijkt te zijn, dat zout geen kwaad kan en eigenlijk vooral goed doet. De discussie hierover zal nog enige tijd doorgaan en eet ondertussen rustig zout wanneer je dat lekker vindt.

One Reply to “Zout Goed voor Je”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *