Avocado is Superfood

Avocado’s  zijn eigenlijk exotische vruchten maar tegenwoordig alom verkrijgbaar in Nederland. Het is geen groente maar een vrucht met meer de eigenschappen van groente, zoals hoog vet gehalte, weinig tot geen suikers.
Voedings waarde:
Avocado’s bevatten meer kalium dan bananen. Kalium is belangrijk voor het zenuwstelsel en energie productie en voorkomt in evenwicht met natrium(in keukenzout) hoge bloeddruk.
Ook zitten avocado’s vol met het omega 9 oliezuur, dat olijfolie zo gezond maakt. De meeste Nederlanders eten veel te weinig vezels, maar dat probleem vermindert wanneer iemand regelmatig een avocado eet: deze zitten vol met oplosbare en onoplosbare vezels.
Verder zitten er in avocado’s grote hoeveelheden vitamine K, C, E, B5, B6 en foliumzuur. Daarnaast bevatten avocado’s plantenstoffen die als een antioxidant kunnen werken. Luteïne en zeaxanthine zijn hier voorbeelden van. Dit zijn carotenoïden die verwant aan het oranjekleurige bètacaroteen, dat rijkelijk in worteltjes is te vinden
Betacaroteen in worteltjes goed zijn voor de ogen en wanneer ze bereid worden met wat boter wordt de caroteen beter opgenomen, zodat het lichaam daaruit meer vitamine A kan produceren. In avocado zitten naast de carotenoïden veel vet( de gezonde variant), wat er net als bij worteltjes met boter voor zorgt dat de carotenen beter kunnen worden opgenomen en omgezet in vitamine A
Ook wetenschappers hebben onderzocht wat de invloed is van avocado’s op onze gezondheid. Zo blijkt dat avocado’s het ‘slechte’ LDL-cholesterol kunnen laten dalen en het ‘goede’ HDL-cholesterol kunnen laten stijgen (3, 4). Ook de triglyceriden en de ontstekingsmarkers in het bloed dalen door het eten van avocado’s
Onderzoekers in Amerika ontdekten dat mensen die regelmatig avocado’s op het menu zetten, een lagere kans hebben op cardiovasculaire ziekten Door de aanwezige vezels en gezonde vetten, verzadigen ze voor lange tijd. Hierdoor kan deze vrucht bijdragen aan het afvallen. Onderzoekers hebben vastgesteld dat avocado’s gewrichtsklachten zoals artritis kunnen verminderen . Er lopen op dit moment zelfs studies naar het gunstige effect van avocado’s tegen kankerDe meeste avocado’s komen uit Chili, Peru en Mexico. Avocado’s uit Zuid-Amerika vallen volgens Milieu Centraal in de B-categorie, wat betekent dat dit een relatief milieuvriendelijke keuze is. Avocado’s uit Afrika vallen in de C-categorie; die kunnen volgens deze instantie daarom beter worden afgeraden
 
bereiding:
er zijn veel mogelijkheden, de bekendste natuurlijk ; guacamole( avocado, olie, citroen/limoen, eventueel fijn gesnipperde uit en knoflook)
maar ook plakjes op brood met een beetje zout en peper
door de salade, met tomaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *