Frisdrank Slecht voor Nieren

Frisdrank en suiker hebben mogelijk negatief effect op nieren
Twee nieuwe studies tonen mogelijk negatieve effecten aan die suikers en frisdrank kunnen hebben op de nieren.
De resultaten van de studies werden dit weekend bekendgemaakt op de ASN Kidney Week, een groot congres over nieren en niergerelateerde zaken in de Verenigde Staten.
Uit een van de twee gepresenteerde studies blijkt dat het drinken van ten minste twee glazen frisdrank per dag kan leiden tot proteïnurie, ofwel verhoogde uitscheiding van eiwitten in de urine, een kenmerk van nierfalen.
De onderzoekers testten hiervoor universiteitsmedewerkers waarbij de nierfunctie normaal was aan het begin van de studie. Ze verdeelden de medewerkers in drie groepen, waarbij de eerste groep beweerde geen frisdrank te drinken, de tweede groep één glas per dag en de derde groep twee glazen of meer. De groepen bestonden respectievelijk uit 3579, 3055 en 1342 mensen.
Experiment
Tijdens het 2,9 jaar durende experiment ontwikkelden van de groepen die geen of één glas per dag dronken 8,4 en 8,9 procent van de mensen proteïnurie en van de groep die twee of meer glazen per dag dronk, ontwikkelde 10,7 procent proteïnurie. Daarmee lijkt de kans op het ontwikkelen van proteïnurie daadwerkelijk verhoogd bij de derde groep. Of dit door de frisdrank komt of door de levensstijl die gekoppeld is aan de hoge frisdrankconsumptie, is niet duidelijk.
De onderzoekers van de andere studie, ontdekten dat de nieren van ratten gevoeliger werden voor een eiwit angiotensin II bij een matige inname van fructose. Het eiwit reguleert de zout-balans. Als de concentratie ervan verhoogd is, nemen de cellen in de nieren meer zout op. Dit zou kunnen verklaren waarom gebruik van glucose-fructosestroop (ook bekend alshigh-fructose corn syrup) als zoetstof mogelijk bijdraagt aan diabetes, obesitas, nierfalen en hoge bloeddruk.
Door: NU.nl/Krijn Soeteman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *